Träna agility

Info hämtad från SAGIK

Att tävla agility är ett spännande äventyr för både dig och din hund. När man tävlar i agility så ska man ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. Mest av allt skall man ha riktigt roligt med sin hund. Agility är en hundsport som är öppen för alla raser och blandraser. Din hund får börja tävla agility när den har fyllt 18 månader.

Agilityklass och hoppklass

På agilitytävlingar brukar man springa agilityklass och hoppklass. Båda är hinderbanor men agilityklassen har med klätterhinder så som a-hinder, balansbom och vippen. Varje balanshinder har kontaktfält som hunden måste sätta minst en tass på. På de flesta tävlingar har man både agilityklass och hoppklass. Gemensamt för både hopp- och agilityklass är hopphinder, mur, däck, långhopp, slalom (12 pinnar), tunnel och platt tunnel.

Klass 1-3

I Sverige har vi tre officiella klasser. Man börjar i klass 1 och om man är riktigt duktig kan man ta sig upp till klass 3, den svåraste klassen. Ibland finns också öppen klass men det är inte en officiell klass. Öppen klass brukar innebära att alla ekipage är välkomna oavsett vilken klass man tävlar.

Storleksklasser

Inom agility har vi 5 olika storleksklasser:

Extra Small – hundar under 28 cm.

Small – hundar under 35 cm.

Medium – hundar vars mankhöjd är 35 cm och över men under 43 cm

Large – hundar vars mankhöjd är 43 cm och över men under 50 cm

Extra large – hundar vars mankhöjd är 43 cm och därutöver

För träning kan du själv mäta hundens höjd vid manken men för att tävla behöver du en officiell mätning. Den skall ske av en auktoriserad domare. Vanligast är att man mäter hunden på tävling innan första start, ibland kan även lokalklubben arrangera så att domare kan mäta hunden innan tävling. Mätningen skall sedan införas i hundens tävlingsbok. Tävlingsbok kan köpas på klubben eller beställas av SAgiK.

Officiell och inofficiell tävling

En tävling kan vara inofficiell eller officiell. På officiella tävlingar kan hunden erövra resultat som kvalificerar för uppflyttning och agilitydiplom. Tävlar man i klass 3 kan hunden även få certifikat och resultat som är SM-kvalificerande. På inofficiella tävlingar kan vara tävlingar som t ex klubbmästerskap eller annan tävling där man kanske vill använda sig av de officiella klasserna. Men även mästerskap som SM och VM är inofficiella tävlingar eftersom de inte är öppna för alla.

Pinnar, agilitydiplom och certifikat

I agility är pinnar något helt annat än vad de flesta tänker på. När agilityfolk pratar om agilitypinnar menar de resultat som kvalificerar hunden att tävla i högre klass. Det krävs 3 pinnar i varje klass för att flyttas upp till nästa klass. Även i klass 3 pratar man om pinnar men då syftar man på SM-pinnar. En SM-pinne är när man har placerat sig så pass bra i klassen att hunden har fått ett SM-kvalificerande resultat.

Agilitydiplom är en merit som agilityhundar kan erövra i klass 1 och 2. Agilitydiplomen kan erövras av alla hundar som får delta på officiella agilitytävlingar, några krav på exempelvis rastillhörighet finns inte. Det som krävs för ett agilitydiplom är 5 uppflyttningspinnar i agilityklass eller hoppklass.

I klass 3 delas det ut certifikat. Hunden behöver erövra 3 certifikat för att bli champion. I Sverige kan man bli agilitychampion samt agility(hopp)champion.

Ommätning

En hund som är slutmätt kan mätas om en gång. Du kan läsa mer om det här.

Nedflyttning

En hund som fyllt 8 år kan från och med 2017-01-01 flyttas ned en svårighetsklass. Du kan läsa mer om det här.

Hur anmäler jag mig till tävling?

Samtliga agilitytävlingar finns på SAgiK Tävling och det är även där man anmäler sig. Läs gärna igenom vår hjälp till SAgiK Tävling.

Innan du åker ut på tävling är det bra att ha läst agilityreglerna.